Capçalera

Aquest BLOG és una petita aportació des del pensament, l'opinió i el debat de les qüestions que més m'inquieten. Tot des del meu compromís polític, social i cultural. Vos anim a que en faceu part.

dimarts, 7 de juny del 2011

PladeMallorca en Marxa


Vilafranca, a més dels 13 pobles que integren el Pla de Mallorca, tenen el repte de superar la greu situació financera de la Mancomunitat, cohesionar la comarca i liderar, en conjunt, la sortida de la crisi econòmica.

La legislatura que just ara hem acabat, amb tots els seus alts i baixos, va treure a la llum la greu situació financera (que no pressupostària) de la institució mancomunada. El principal motiu d’aquest desajust ha estat, en primer terme (i molts per sobre dels altres) la gestió del fems. Com no podia ser d’alta manera, la deixadesa a l’hora d’actualitzar el padrons municipals de recollida de fems, la manca d’interès per assolir els objectius de reciclatge que s’havien proposat tots els pobles i les contínues pujades del preu de la incineració per part del Consell de Mallorca, tots aquests elements junts, han esqueixat l’economia de la Mancomunitat.
En el mateix sentit, alguns dels serveis prestats, no s’havien adaptat a la nova situació de crisis, per tant, s’exercia una despesa per desenvolupar-los que no s’ajustava a la realitat econòmica dels avaladors i receptors d’aquests serveis: els propis ajuntaments.
Feta l'autocrítica i l'anàlisi de la situació real, la Mancomunitat no podrà romandre gaire més sense afrontar tota una sèrie de qüestions peremptòries. Quan parlava de cohesionar i liderar la sortida de la crisi econòmica del Pla de Mallorca, ho faig des del coneixement dels projectes i les iniciatives que s’establiren per assolir aquesta escomesa i que no s’arribaren a desenvolupar, però que ara, s’hauran d’afrontar o si o si. I això per un doble motiu: Primer, per que la mancomunitat representa una comarca i uns pobles que es necessiten per a desenvolupar-se, i segon, per que els projectes de promoció econòmica i turística de cada un dels pobles, depenen de les iniciatives del poble de veïnat (rutes ciloturístiques, senderisme, rutes gastronòmiques, rutes arqueològiques, etc.).
També, no podem oblidar un altre dels elements que s’han de posar dins l’agenda: la cohesió social i humana dels pobles del Pla.
Aquests dies, a la xarxa Facebook, ha sorgit un grup nomenat: PladeMallorca En Marxa. Ja hi ha un munt de persones que s’han afegit a aquesta iniciativa. En ella hi veig (però, per damunt tot, hi sent) la inquietud de les persones que conviuen dins la mateixa comarca, per esperonar la cultura, la societat i la defensa dels valors del Pla.
Pens que els pobles i les societats intel·ligents, són les que assoleixen un major gran de cohesió entre les persones que formen la seva comunitat humana. Pens que aquesta darrera iniciativa (la del Facebook) ha de sortir de la xarxa i s’ha d’establir als pobles com elements d’agitació de consciències i liderar les iniciatives per cohesionar les persones que vivim al Pla de Mallorca.
A la vegada, convidar i animar als polítics que als hi tocarà gestionar i administrar a la propera legislatura la Mancomunitat del Pla, que es proposin liderar la sortida de la crisis als pobles que l’integren amb projectes comuns que ens facin més forts.
No s’ha de baixar la guàrdia en aquests dies difícils. Com diu el proverbi, “de les crisis en surten les oportunitats”. Doncs els polítics i les persones, estirem aquest carro abans de que torni massa feixuc i l’hàgim d’abandonar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada