El context polític és complexe: Partido Popular, força més votada amb 5 regidors. A 11 vots, Més Vilafranca, també amb 5 regidors. I a molta diferència, Sa Lliga, amb 1 regidor. Aquesta darrera força política, té la clau de la governabilitat de la Sala i haurà de discernir quin pacte vol i arribar a un acord amb una de les dues forces majoritàries.
Sembla un Deja Vu del que va passar a les eleccions de 2007, encara que lluny de la conjuntura d'aquella fita -pels actors i per ser +Vi la força més votada-, Vilafranca torna a estar expectant davant el desenllaç on ens portarà Sa Lliga. D'ells depèn que hi hagi un canvi de model de gestionar, fer i participar, donant un tomb a l'estatus actual i que el seu suport sigui per al PP o, per altra part, decideix recolzar l'acció de govern de +Vi.
La cruïlla on es troba Sa Lliga és prou difícil i no ho té gens fàcil. L'ideari polític d'aquest partit -auto-definit de regionalista i conservador- es pot abraçar al PP i deixar-se endur per les polítiques neolliberals i estatalistes, diluint el seu perfil dins un equip de govern que sempre marcarà les directrius de la gestió municipal. No cal recordar a la primera UM de Maria A. Munar, quan es va integrar dins el govern Cañellas, va perdre la seva identitat i per poc va desaparèixer. De fet, les aventures de pactes de govern dins el mateix perfil identitari, el peix gros sempre s'acaba menjant el petit: això vol dir que l'aventura de Sa Lliga, pactant amb el PP, i si l'estratègia d'aquest darrer és prou eficaç, el 2015, els del partit de Jaume Font a Vilafranca, quedarà tant difuminat que no tendrà capacitat per reeixir.
La dreta no perdona qui abandona el vaixell de la unitat, i Sa Lliga és un partit que ha abandonat el PP -encara que s'hagi alimentat d'ex-quadres d'UM-, així doncs, poc recorregut li espera si no comença a marcar el seu propi perfil. Cosa que amb el PP mai podrà aconseguir.
Sa Lliga sols podria aconseguir presentar-se a les eleccions de 2015, si aquesta legislatura aconsegueix implementar-se dins la societat vilafranquera. I per assolir aquesta fita sols té dues sortides: La primera, deixant que el PP governi en solitari i romandre a l'oposició. I, segona, arribant a un acord de govern amb Més Vilafranca, ja que el dos partits estan prou definits i posicionats dins ideologies distants. Així doncs, cada un d'ells pot mantenir el seu propi perfil polític, encara que sigui dins la mateixa coalició de govern.
Ja sabem que la democràcia dóna potestat a que cada partit faci el que trobi per a defensar els seus posicionaments i que cada un d'ells té un model de poble diferent. Però, en el fons, el que volen els ciutadans és que les persones que afrontin el repte de govern de la primera institució municipal, facin un pacte per a millorar les seves vides i que s'administri l'interès general de la forma més honesta possible.
Per això, aquest acord, aquest pacte, ha de ser fruit d'elements que van més enllà del “creixement personal” dels actors que seran protagonistes la propera legislatura. Que de forma legítima, cada partit faci el que consideri, el que pensi propici per defensar el seu posicionament polític. Però, en el fons, el que volen els vilafranquers i vilafranqueres és que es faci un Pacte per Vilafranca, que és vagi més enllà del que ha passat aquestes eleccions.
De Sa Lliga depèn que sigui o no possible que hi hagi un acord per fer avançar Vilafranca i tenir el seu propi perfil o, si així o decideix, diluir-se com a partit i que a la Vila es perdi l'oportunitat de seguir pel camí del progrés social i el lideratge de poble modèlic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada